Ommetje Bottendaal

Organisatie:
Bernadette van Hapert

Met dank aan de medewerkers:
Juul Balthussen
Jilika Camara
Nout van Dijck
Leen Dresen
Maria Engels
Ivonne den Hartog
Tonny Hendriks
Wim de Natris
Emiel Otten
Guus Pechler
Paul Spekhorst

Sponsors:
Buurthuis Bottendaal
Eetcafé Wij ook
Mercure hotel

 

 

Werken in Bottendaal. Hoe komen mensen in een wijk als Bottendaal vroeger en tegenwoordig aan de kost. In een buurt waar van oudsher veel fabrieken en fabriekjes gestaan hebben.'

Het is een goede traditie geworden: We worden in de bar van Hotel Mercure weer warm ontvangen door Ivonne den Hartog en dochter. Het begint steeds harder te regenen. Er is koffie voor de drenkelingen. Ivonne sluit mooi aan bij het thema door foto's van Mercure uit de oude doos te laten zien.

Wim de Natris, de voorzitter van de Bewoners Organisatie Bottendaal (BOB) vertelt over de geschiedenis van de arbeid. Hoe bedrijven vanuit de overvolle binnenstad naar Bottendaal verhuisden na de eerste stadsuitleg, Over het uitgraven van de spoorkuil. De opkomst en teloorgang van Dobbelman (Biotex: to Be I ex) en bedrijven als ASW en drukkerij Thieme.
Wim benadrukt dat Bottendaal  altijd vol bedrijvigheid geweest is, maar nooit een 'echte' arbeiderswijk geweest is,  Hier woonden de onderwijzers en het spoorwegpersoneel.

Het eerste aanlegpunt is het nieuwe plantsoen/kunstwerk van Juul Balthussen bij de oude tabaksfabriek Turmac. De plantjes krijgen vanavond goed water. We schuilen onder de spoorbrug van de Graafsweg. Daar geeft Leen Dresen van de werkgroep Turmac uitleg over dit buurtinitiatief.

Maria Engels ontvangt ons in haar garage in de van Dulckenstraat, die als opslag dient voor de benodigdheden van haar schildersbedrijf. Ze had voor de gelegenheid haar eigen huis in de steigers gezet.. Als geboren Bottendaalse vertelt ze met veel humor en persoonlijkheid over het wel en wee van haar werk en haar nevenactiviteit als dj. Swinging Maria.

In het souterrain van pension Bottendaal, B&B aan de Burghardt van den Berghstraat moet je wel opdrogen. Al is het alleen maar door de hartverwarmende verhalen van Jos Veenker en Rita Peters over hun liefde voor het vak, de wijk en hun gasten.

Door weer en wind óp naar Sauter, wijnhandel op de hoek van de Annastraat en de van Goorstraat. Daar krijgen we van vinoloog  Peter Eijkhout een 5 minuten cursus wijnproeven. “Eerst goed ruiken en niet  meteen gaan walsen' is zijn advies. Dank aan zijn vriendin voor het vullen van de glazen.

Het buurthuis doet haar functie eer aan. Tonny Hendriks beheerder heeft dit speciaal op zaterdagavond voor de Nacht van de Ommetje opengedaan.

Jelika Camara, danslerares laat ons dansen op de uitnodigende tonen van Jero Cissoko & Bebey Youla. Na het wijnproeven en niet mogen walsen gaan nu de voetjes van de vloer. Het meeste lichamelijke contact was onbedoeld, maar de sfeer is prima.

De avond eindigt bij Rémon van eetcafé 'Wij ook'  aan de Ruyterstraat.  De jaarlijkse bitterballen worden afgewisseld met hapjes. Fijn dat dat zo maar kan! .

Om twee uur hang ik mijn doorweekte tas en kleren op. We hebben een goede editie gehad.
Wederom dank aan Paul Spekhorst en Emiel Otten voor de verkeersbegeleiding en aan Kuindert Walther voor het oogje in het zeil en het met de pet rondgaan. Nout van Dijck heeft de mobiele versterker gesjouwd en Guus Pechler heeft een logistiek probleem opgelost..

Dank ook aan Jan Zoetelief, Wethouder van economische zaken die nadrukkelijk niet als bobo meeliep. Dank aan alle gastvrouwen en -mannen.
Dit jaar echter wil ik vooral de deelnemers bedanken. Die 25/30 diehards.
Bernadette van Hapert..