Ommetje Centrum

Organisatie: Emo Peters

Met dank aan:
Anouk Broersma
Café De Fiets
Café Goosens
St. Jacobskapel
St.Stevenskerk
't Weeshuis

  

Gruwelverhalen uit de Nijmeegse geschiedenis.

In het centrum namen de wandelaars een duik in het griezelige, waargebeurde verleden van Nijmegen. Een verleden vol gruwelijke-, mysterieuze- en moordlustige verhalen.

Het ontvangst was in de Stevenskerk, waar we hartelijk met een kop koffie en een koekje werden ontvangen door vrijwilligers van de Stichting Stevenskerk. Ondanks het regenachtige weer konden we onze tocht beginnen met een groep van 40 wandelaars. De gruweltocht werd geopend door onze eregast Wethouder Tiemens, die een gedicht voorlas geïnspireerd op het verhaal van de Liefdesmoord. Daarna begon de wandeltocht met als eerste stop Café de Fiets, waar we in samenwerking met het café de spanning werd opgevoerd. De lampen gingen uit, de rook kwam erbij en ondertussen werd een klein deel van de film ‘The Ring’ op de beamer afgespeeld. Ondertussen liep één van de acteurs verkleed als het meisje van The Ring door het café om de spanning nog extra op te voeren..

Vervolgens werd de groep in tweeën verdeeld, ieder begeleidt door twee acteurs, verkleed in een griezelig thema. De volgende stop was het Jacobskapel, waar de wandelaars werden getrakteerd op prachtige murder balleds, gespeeld door Anouk Broersma; maar ook even een klein beetje konden opwarmen. Daarna vertelde de voorzitter van Stichting Vrienden van de St. Jacobskapel nog een mooi verhaal over de Jacobskapel en de hedendaagse expositie die bovenin de kapel te vinden is.

De weg vervolgde naar de huisartsenpraktijk ’t Weeshuis, waar twee acteurs op het binnenplein de geschiedenis en de mythe van ’t Weeshuis uitspeelde en vertelde tegen het publiek. Vervolgens liepen ze via de benedenstad naar het Besiendershuis. Onderweg werden ze opgevangen door twee acteurs, die verkleed als beul en slachtoffer het laatste vonnis van Nijmegen vertelde en uitspeelde. Geïnspireerd op het verhaal van Baudoin, de laatste executie op de Grote Markt in Nijmegen.

Bij het Besiendershuis aangekomen nam de eigenaar ons mee in de geschiedenis van het Besiendershuis, ondersteund met prachtige dia’s. En vertelde hij ook de huidige functie van het huis, en wat er momenteel allemaal georganiseerd wordt in dit huis. Een mooi verhaal om onze wandeling mee af te sluiten. Ondertussen was iedereen zo verkleumd door het weer dat het tijd werd om te gaan borrelen op een warme plek. Hiervoor veel dank aan Café Goossens als locatie voor de afsluitende borrel.

Slecht weer, maar een mooie wandeling met veel leuke locaties en verhalen. Tot volgend jaar!