Ommetje Goffert

Familie Martens met hun Engelse soldaten van de 51e divisie.

75 jaar bevrijding

Van René Martens
Dit jaar besteden de Ommetjes aandacht aan het oorlogsverleden. Op de Goffert stonden eerst de kannonen van de Duitsers gevolgd door de beschietingen van de Engelsen richting Kranenburg en de Ooy. Mijn ouders woonden aan de Wezenlaan met als gevolg schuren in de muren. De inwonende Engelse militairen hebben nog jarenlang contact gehouden met mijn ouders.
Volgens Jan Boekhoorn, tekenleraar aan o.a. de NSV Nijmeegse Schoolvereniging stond er een muur aan benzinetanks gestapeld vanaf het Goffertstdion tot aan het zwembad.Wie heeft nog Goffertfoto's foto's uit die periode?

Van Theo Verbiesen op Facebook Oud Nijmegen.
 Op de Goffert werden twee enorme kanonnen geplaatst. Bij het eerste schot naar het noorden (waar naar toe weet ik niet, vermoedelijk richting Arnhem) kwamen op de Wezenlaan de pannen naar beneden . Op de Dobbelmannweg kwamen delen van de plafonds naar beneden. De geweldige koperen hulzen mochten wij mee nemen. Maar die lieten wij liggen. De zwarte kisten waren belangrijker want door kon je de kachel mee stoken. Omdat er geen pomp stations waren werden de benzine tanks vaak aan de zuidkant van de blinde muren op gestapeld. De munitie werd vaak paralel aan de tuinmuurtjes (Vossenlaan) opgeslagen.Veel zaken kan ik mij nog goed herinneren.