2019 Ommetje Goffert
Bommen & granaten

Mei 1961 Vuurwerkongeluk

Granaten gevaarlijk? Wat dacht je van vuurwerk!
Hier het verhaal van René. Het was mei 1961 de dag na het vuurwerk van Koninginnedag. De Goffert was het speelterrein van René (11 jaar), zo ook op deze dag. Altijd nieuwsgierig en eigenwillig bleek er geen enkele beveiling op de grote speelwei. Hij sprokkelde dus wat restanten bij elkaar en nam deze mee naar huis tot die fatale woensdagmiddag.

Zoals Gijs Hoogenboom met kruit speelde, zag René het ook wel zitten, fraai vuurwerk afsteken. Samen met buurjongen Alfred Rijnberk en vriendje Anton Thie gingen ze aan de slag. Van een stevige huls de zijkant opengepeuterd tot het kruid zichtbaar was, tussen twee stenen vastgezet, even oppassen en toe BOEM...het bleken geen sterretjes maar een dynamietstaaf.

Alfred vloog door de lucht en lande in zijn eigen tuin. René kreeg de volle laag, Antoon stond nog net veilig naast het schuurtje. Beide zwaar gewond en met loeiende sirene naar het voormalige Canisius Ziekenhuis. Alfred zijn linkerpink lag aan flarden, René was zwaar gewond en blind. Zijn moeder heeft later alle tegels maar rood geverfd vanwege het vele bloed in de tuin.
Vele operaties verder mocht hij maanden later weer naar huis en volgende nog tien jaar aan kleinere operaties. Hoe zat het met de verantwoordelijke organisaties?

En dan...
Hoe zat het met de verantwoordelijke organisaties? De vuurwerk organisatie, de Gemeente Nijmegen en toenmalige stichting De Goffert hebben nimmer iets van zich laten horen, behoudens de politie rechercheurs die laten hun rapport hebben opgemaakt.
De betreffende organisaties aansprakelijk stellen werd door een bevriende advocaat afgeraden vanweg de hoge kosten en mogelijk moeizame procedures.

Al met al is het toch nog goed gekomen met René, handen, benen en gezicht opgelapt, linker oog gelukkig behouden met dank aan alle chirurgen en een volhoudende oogarts Verweij.